Hír: Baker Korallsziget DX Expedíció KH1/KH7Z : 2018 június 27 - július 6
(Kategória: DXpedíciók, SOTA és IOTA)
Küldte: HRKAdmin
2018 Június 13 Szerda - 07:53:36


Június 27 és július 6 között lesz aktív KH1/KH7Z a Baker Korallszigetről.
 
A nagyszabású expedíció két magyar tagja: AA7JV Gyuri és HA7RY Tomi
 

 
A Baker sziget az egyenlítő közelében, a Csendes-óceáni szigetvilágban, Ausztrália és a Hawaii szigetetek között található. A sziget 1818-as felfedezése utána a Brit Birodalom, majd 1938 óta az Egyesült Államok fennhatósága alá tartozott. Eleinte guano (madárürülék) kitermelésére (trágyaként történő felhasználásra), majd katonai célra használták a szigetet, végül a lakatlan korallsziget természetvédelmi területté vált. A sziget történetét a Wikipedia oldalon olvashatjuk.
 
Számomra a történetéből a legérdekesebb időszak a második világháború utolsó éveiben ide telepített LORAN rádiónavigációs állomás. A tengeri és légi navigálás céljára használt nagy hatótávolságú rövidhullámú állomások segítségével jelentősen tudták javítani a repülők és hajók navigálást, meg tudták növelni a katonai repülőgépek bevetési hatótávolságát.
 
A rövidhullámú rádiók 21. századi felhasználása ezúttal sokezer rádióamatőrnk fog örömet szerezni a következő hetekben. A Baker expedíció lesz a világon az első, amelyik az FT8 digitális mód expedícós program változatát használja majd, amit K1JT Joe és AA7A Ned fejlesztettek ki erre a célra. Érdemes letölteni és használni a WSJTX programot, mert várhatóan a digitális üzemmódokban nagy hatékonyság javulást biztosít majd a nagy pilup kiszolgálására: https://physics.princeton.edu/pulsar/k1jt/wsjtx.html
 
Tomi, Gyurival, KN4EEI Mike-kal (a kép bal oldalán) és K6TD Kevinnel (aki a fotót készítette) ma megérkeztek Fidzsi szigetre, hogy előkészítsék a közeli kihajózást a Baker Szigetre.
 
Beküldte ha5ptEzen hír származási helye:
( http://www.ha5hrk.hu/e107/news.php?extend.591 )