Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]
Online
vendég: 28, tag: 0 ...

legtöbb 129
(tag: 0, vendég: 129) - 2015 Sze. 23 : 18:34

Tagok: 91
Legújabb tag: Bundee90
Dátum / Idő
 
RSS hírforrások
Hírek átvehetőek ezen rss hírforrások használatával.
rss1.0
rss2.0
rdf
Credits
Eredeti oldal TeamSpeak.

©2017 HA5HRK Minden jog fenntartva
Vasárnap 20 November 2016
MRC Műszaki nap 2016
Társalgó     HRKAdmin     2016 November 20 Vasárnap - 06:40:53


Egy hete tartotta a Műegyetemi Rádióklub az MRC Műszaki nap 2016 konferenciáját
 
A nagy létszámú rendezvényt ezuttal az előadó termen felül egy másik termben is lehetett követni az Internet közvetítéssel párhuzamosan. HA5WH Bandi bácsi volt a házigazdája a rendezvénynek, amin helyet kapott a már megszokott forgalmazásainkkal összefüggő beszámolók mellett innovatív új technológiák bemutatása is. Sajnos HA1AG Zoli megbetegedett és emiatt elmaradt a távvezérelhető állomásról való forgalmazás bemutatása. Számítunk rá jövőre és reméljük, akkor is lesz annyi újdonság, mint most. Szokás szerint itt mutatta be HA5KU Feri a Rádiótechnika 2017 Évkönyvét, amihez kapcsolódó előadás is szereplet a programban. Az Intenetes közvetítést, majd az előadások YouTube elérését HA5TI Pistának és HA5OT Ottónak köszönhetjük.
 
 
Dudás Levente HA7WEN: Helyzetjelentés a a SMOG-1 fejlesztésről
 
 
 
Jánosy János Sebestyén, HA5GN--Gschwindt András,HA5WH: A láthatatlan és hallhatatlan rádióamatőr
 
 
Holman Tamás HA5PT--Márkus Béla HA5DI: Építsünk együtt nyílt LoRa WAN hálózatot!
 
Beküldte ha5pt
Szombat 05 November 2016
Közeleg az évszázad leglátványosabb szuperholdja
Társalgó     HRKAdmin     2016 November 05 Szombat - 08:38:09


Az év leglátványosabbnak ígérkező csillagászati eseménye következik be november 14-én. 1948 januárja óta nem volt ilyen közel a Hold a Földhöz. A november 14/15-i éjszakán a Hold akár 14 százalékkal nagyobbnak és 30 százalékkal fényesebbnek látszik majd, mint az átlagos telihold. Ennyire közel csak 2034. november 25-én lesz majd újra, így mindenképp érdemes megnézni a jelenséget.
 
Forrás:
További cikkek e témában:
 
A beágyazott NASA-kisfilm 3 szuperholdat (3 dátumot) említ, angol nyelvű kísérőhanggal. http://www.csillagaszat.hu/hirek/asztroblog/szuperhold-marpedig-nincs/ (2012. május).
No persze telehold nincs, telihold van!
EME-rajongók! November 14/15 éjszakára az asszonypajtásotoktól, 15-ére pedig a munkahelyetektől kérjetek szabadságot ...
 
 
Beküldte HA9RR
Szombat 04 Június 2016
5MHz-es kísérleti engedély


Az ITU World Radiocommunications konferencia, a WRC 15 2015 November 27-n elfogadta a 5351,5–5366,5 kHz spektrum másodlagos jelleggel rádióamatőr célra történő felosztását. A 2017. január 1-én hatályba lépő szabályozás nemzeti hatáskörbe rendelte az ITU rendelet végrehajtását.
Ezt megelőzően idén június 1 és augusztus 31 közötti időszakban az NMHH 70 hazai rádióamatőr állomás részére kísérleti rádióengedélyt adott a 60m sáv használatára.
 
 
 
 
A Háros Rádióklub négy tagja vesz részt a kísérletsorozatban: HA5XA, HA5OT, HA7RY és HA5TI
 
Eddig egyvalakiről tudok, aki 5MHz-re épített antennát. Ő HA8MV, Gabi barátunk. Egy dipólt rakott ki, majd beszélgetésünk során hallott a függőleges moxonról, amit meg is épített. Ottó majd elmeséli a saját tapasztalatait a kitelepülésen használt moxonnal kapcsolatban, no és egy nem szabványos hívójel okozta meglepetésről … biglaugh.png HA7SO telepített és üzemeltet egy jeladót JN97LE34sf QTH-n, 50W teljesítménnyel az 5.352,5 kHz-en.
 
Nagy tervekkel indultam, ami antennaépítést takart, de nem sok lett belőle. A kísérletben részt vevők sok szép qso-t csinálnak, komoly DX eredményekkel. Az eredeti cél, az NVIS vizsgálat, hazai összeköttetések létesítésének lehetősége, napszaki terjedés vizsgálata picit háttérbe szorult. A sáv a kora hajnali órákban és napnyugta környékén szinte zajmentes, 1000km körüli qso-k létesítése nem gond. Belföldi kapcsolat létesítésére a reggeli, kora délutáni órák mutatkoznak megfelelőnek. (akármilyen kihangolt sugárzóféleséggel, két NVIS antenna ritkán találkozik , erről szintén Ottó és Gabi tud számot adni ).
 
A sáv kis kihasználtsága miatt, kiválóan alkalmas WSJT qso-k létesítésére. Gyakran hallhatók nem szabványos digitális jelek, nem rádióamatőr adásból származó jelek, ezek katonai felhasználói a sávnak. Nem ismert előttem, hogy ebből gond adódott volna. A másodlagos felhasználók ilyenkor frekvenciát tudnak váltani. A rádióink ugyan dolgoznak ezen a frekvencián is, de hasonló a helyzet, mint 70Mhz-en, nem optimális a vevő sávszűrője, az S méter teljesen vad értékeket mutat.
 
Nagyon örömteli, hogy az NMHH pozitívan áll a kísérleti engedélyhez és széles keretek között próbálkozhatunk. Több célzott kísérlet kellene a sima qso-zás mellé.
73 DX Pista HA5TI

Beküldte ha5ti
Péntek 04 Március 2016
Szórt spektrumú LoRa rádióamatőr célokra
Rádióamatőr forgalmazás és technikai eszközei     HRKAdmin     2016 Március 04 Péntek - 09:02:21


Az elmúlt hónapokban a céges feladataim során ismerkedtem meg a LoRa, Long Range Radió, szórt spektrumú rádió kommunikációval. A maximum 25mW teljesítményű rádió UHF tartományban 10-15km távolság áthidalására képes. A rendkívül hatékony LoRa kommunikációra egy hálózati protokollt építettek, amelyik így jó eséllyel az egyik vezető IoT (Internet of Things) technológia lehet. A 868MHz-en működő LoRaWAN hálózatunk jelenleg három átjáróval működik, a területi lefedettségét az autóm tetejére szerelt 1/4 hullámhosszúságú, mágnes talpas GP antennával és egy saját készítésű LoRa eszközzel tudtam felmérni. A térkép útvonalain látható piros pontokról jutott át a LoRa rádió csomagok közvetlenül az Internetes adatbázisba valamelyik átjárón keresztül. Remélem, hogy a hazai ipar sokféle alkalmazást fog kidolgozni ennek a hatékony kommunikációs technológiának a segítségével.
 
 
A kísérletekbe bevontam HA5DI Bélát és már az első perctől ott szerepelt a gondolatainkban a LoRa rádióamatőr felhasználása is. Béla gyorsan megoldotta a LoRaWAN hálózatunk adatkapcsolatát az APRS szerverrel és online módon követhetővé vált vele a mozgó LoRa készülékem. Az APRS lehet az egyik célterület, ahol kihasználhatjuk majd a LoRa előnyeit. Február 28-án létrehoztuk az első LoRa pont-pont kapcsolatot, más szóval az első 70cm-es LoRa QSO-t! Béla az XHAM fórumon foglalta össze az első hazai LoRA összeköttetés és a LoRa technológia lényeges tulajdonságait.
 
A februári Six News magazinban Clive Davies, G4FVP és Rob Swinkbank, M0DTS számolt be a tavalyi kísérleteikről: 50MHZ Chirp Beacon Experiment 2015. Örömmel teszem közzé a cikket, amely publikálásához megkaptam az UKSMG hozzájárulását. 
 
A VHF és UHF sávokban létrejövő különleges terjedések korai észleléséhez használható megoldást látok a LoRa technológiában. Ez lehet még egy izgalmas, új rádióamatőr célú felhasználási terület a LoRa számára.

Beküldte ha5pt
Magyar Vasutas-rádióamatőr (FIRAC) Diploma
Diplomák és oklevelek     HRKAdmin     2016 Március 04 Péntek - 06:18:52


FIRAC: Vasutas Rádióamatőrök Nemzetközi Szövetsége. A magyar vasutas rádióamatőrök közössége alkotja a FIRAC Magyar Tagozatát. Támogatónk a FISAIC, a Közép- és Nyugat-Európai Vasutak Kulturális Egyesülete.
 
Az angol és magyar nyelvű diplomakiírás a szervezet honlapján olvasható.
 
Beküldte HA9RR
Csütörtök 14 Január 2016
Antennakönyv - Karl Rothammel DM2ABK remeke a neten
Társalgó     HRKAdmin     2016 Január 14 Csütörtök - 05:42:11


Sokunk számára egy igazi, valódi bestseller s egyben némi kis nosztalgia:
 
 
 
 
Őszinte köszönet a - számomra ismeretlen - szkennelőknek! Itt említem, hogy mind a három nyomtatott kiadásban, a 314-315. oldalpáron sajnálatos hiba, ábracsere rejlik. (A könyv megjelenési éveiben külföldön éltem, így ezt a cserét jóval később, annó dacumál 1980-ban vettem észre.) Németországban a német nyelvű 12. kiadás eladási ára a 2000-es évek legelején 99 DEM volt. Napjainkban a 13. kiadásért 59 EUR perkálandó. 10 perces könyvbemutató-kisfilm, német nyelvű kísérőhanggal.
 
73! BÚÉK! Pista
 
 
 
 
 
 
Beküldte HA9RR
Kedd 15 December 2015
Radio Amateur of the Year
Diplomák és oklevelek     HRKAdmin     2015 December 15 Kedd - 20:20:50


A RAC (Radio Amateurs of Canada)a CW Skimmer szoftver fejlesztőjét Alex Shovkoplyast,(VE3NEA)választotta az év rádióamatőrének.
 
 
Beküldte ha6nn
Csütörtök 26 November 2015
In memoriam HA5FN
Társalgó     HRKAdmin     2015 November 26 Csütörtök - 08:05:54


Harminc évvel ezelőtt, 1985 november 25-én hunyt el Kertész Béla, HA5FN. Intenzív életet élt, nagyon sok energiát fektetett az új rádióamatőr technikák megismerésére és megismertetésére, a rendellenes URH terjedési módok kiismerésére, de neki köszönhetjük a VADCG TNC utánépített sorozatát is a BME Rádióklub keretein belül. Tudta, hogy veleszületett rendellenessége másoknál kevesebb évet ad neki az életből. Kihasználta az utolsó pillanatokig. Mindössze 38 évet élt.
 
Emlékezésül olvassátok el a Rádiótechnikában megjelent nekrológot, amit annak idején írtam: http://xham.org/files/ha5fn.pdf
 
Beküldte ha5di
Csütörtök 19 November 2015
WRC-15 konferencia - megvan az 5 MHz-es sáv!


2015. november 18-án Genfben a WRC-15 (World Radiocommunication Conference) másodlagos jelleggel globálisan engedélyezte az 5 MHz-es sáv használatát a rádióamatőröknek az 5351.5-5366.5 kHz szegmensben max. 15W teljesítménnyel.
 
Nyílván a szokott módon ez valamikor be fog kerülni a hazai FNFT-be is az egyik jogszabály módosítás során, lényegében függetlenül minden korábbi kísérlettől. Ezt hívják harmonizációnak.
 
 
Megj.: A kép régebbi illusztráció, ld. engedélyezett frekvencia tartomány.
 
A 15kHz szegmens jóval kisebb mint amit eredetileg szeretett volna az IARU és a 15W teljesítmény sem tetszik mindenkinek. Másrészt nagy eredmény, hogy 1979 óta most először került egy új rádióamatőr sáv kijelölésre többek tiltakozása ellenére. Nyílván időbe kerül amíg nemzeti szinten is elfogadásra kerül a világban, a lényeg, hogy megvan.
 
 
Beküldte ha5di
Szerda 21 Október 2015
Morzegyakorló program
Rádióamatőr forgalmazás és technikai eszközei     HRKAdmin     2015 Október 21 Szerda - 06:57:27


Összehoztam egy nyílt forráskódú, szabadon terjeszthető, a magyar karaktereket és az írásjeleket ismerő, 4-60 WPM között beállítható sebességű, 32/64 bites morze oktató és gyakorló programot.
 
 
 
 
Letölthető: http://ha2mn.hhx.hu/Downloads/Morse_test.zip linkről (2,2 MB).
 
 
 
 
Várom a vélményeket és hibajelentéseket.
  
 
Beküldte HA2MN
Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák
 
I don't like using 100% on a table cell when I have a pixel width defined in the other cell so rather than defining the 100% I just hide a large div at the bottom to push out the edge. I don't like using 100% on a table cell when I have a pixel width defined in the other cell so rather than defining the 100% I just hide a large div at the bottom to push out the edge.
Nincsenek események a hónapban.

HKSCPSV


12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Legújabb fórumüzenetek
Írta: benko5009
Megoldódott !!A T2-es tranzisztor fordítva volt be[tovább ...]
2016 Júl. 03 : 21:04

Írta: benko5009
Sziasztok !Az RO-280-am csak nyugati irányban hajl[tovább ...]
2016 Júl. 02 : 21:56

Írta: benko5009
Sziasztok !FM tuner beállításához szükségem lenne [tovább ...]
2016 Máj. 23 : 09:55

Írta: HA2EQD
Ez igazából HA2ERO Zoli érdeme.Örvendek, hogy segí[tovább ...]
2016 Ápr. 14 : 13:01

Írta: benko5009
Végül is az R10-et 220k-ra cserélve a szitálás meg[tovább ...]
2016 Ápr. 14 : 12:02

Írta: benko5009
A külső potit illetően első blikkre úgy tűnik rend[tovább ...]
2016 Ápr. 08 : 10:45

Írta: HA2EQD
Helló, szívesen...Ha van a mechanikus kihajtó rész[tovább ...]
2016 Ápr. 08 : 08:28

Írta: benko5009
Szia Gyuri !Köszönöm a sok segítséget !Annyit még,[tovább ...]
2016 Ápr. 07 : 16:52

Írta: HA2EQD
Szia Balázs!Nálam is ez 2mA folyik, tehát az a rés[tovább ...]
2016 Ápr. 07 : 15:09

Írta: benko5009
Szia Gyuri !Megnéztem, végig azonos.Amikor elkezd [tovább ...]
2016 Ápr. 07 : 10:07