Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]
Online
vendég: 19, tag: 0 ...

legtöbb 129
(tag: 0, vendég: 129) - 2015 Sze. 23 : 18:34

Tagok: 91
Legújabb tag: Bundee90
Dátum / Idő
 
RSS hírforrások
Hírek átvehetőek ezen rss hírforrások használatával.
rss1.0
rss2.0
rdf
Credits
Eredeti oldal TeamSpeak.

©2017 HA5HRK Minden jog fenntartva

Üdvözlünk a Háros Rádióklub portálján
Szerda 13 Június 2018
Baker Korallsziget DX Expedíció KH1/KH7Z : 2018 június 27 - július 6
DXpedíciók, SOTA és IOTA     HRKAdmin     2018 Június 13 Szerda - 07:53:36


Június 27 és július 6 között lesz aktív KH1/KH7Z a Baker Korallszigetről.
 
A nagyszabású expedíció két magyar tagja: AA7JV Gyuri és HA7RY Tomi
 

 
A Baker sziget az egyenlítő közelében, a Csendes-óceáni szigetvilágban, Ausztrália és a Hawaii szigetetek között található. A sziget 1818-as felfedezése utána a Brit Birodalom, majd 1938 óta az Egyesült Államok fennhatósága alá tartozott. Eleinte guano (madárürülék) kitermelésére (trágyaként történő felhasználásra), majd katonai célra használták a szigetet, végül a lakatlan korallsziget természetvédelmi területté vált. A sziget történetét a Wikipedia oldalon olvashatjuk.
 
Számomra a történetéből a legérdekesebb időszak a második világháború utolsó éveiben ide telepített LORAN rádiónavigációs állomás. A tengeri és légi navigálás céljára használt nagy hatótávolságú rövidhullámú állomások segítségével jelentősen tudták javítani a repülők és hajók navigálást, meg tudták növelni a katonai repülőgépek bevetési hatótávolságát.
 
A rövidhullámú rádiók 21. századi felhasználása ezúttal sokezer rádióamatőrnk fog örömet szerezni a következő hetekben. A Baker expedíció lesz a világon az első, amelyik az FT8 digitális mód expedícós program változatát használja majd, amit K1JT Joe és AA7A Ned fejlesztettek ki erre a célra. Érdemes letölteni és használni a WSJTX programot, mert várhatóan a digitális üzemmódokban nagy hatékonyság javulást biztosít majd a nagy pilup kiszolgálására: https://physics.princeton.edu/pulsar/k1jt/wsjtx.html
 
Tomi, Gyurival, KN4EEI Mike-kal (a kép bal oldalán) és K6TD Kevinnel (aki a fotót készítette) ma megérkeztek Fidzsi szigetre, hogy előkészítsék a közeli kihajózást a Baker Szigetre.
 
Beküldte ha5pt
Szerda 31 Január 2018
Ma elindulhat 3Y0Z
DXpedíciók, SOTA és IOTA     HRKAdmin     2018 Január 31 Szerda - 06:57:38


Ma reggel nyolc óra körül érkezik a hajó és megkezdődhet a partraszállás. Szó szerint, mert három helikopter fogja a személyzetet és berendezéseket a táborhelyre szállítani a mai nap folyamán.
 
Még ma elindulhat 3Y0Z.
 
 
Beküldte ha5pt
Szerda 17 Január 2018
BOUVET 3Y0Z hírek
DXpedíciók, SOTA és IOTA     HRKAdmin     2018 Január 17 Szerda - 06:04:51


Tegnapi hír szerint az expedíció legénysége a chilei Puente Arena kikötőben várta az indulást a Bouvet szigetre, ahol a legénység még egy tűzoltó kiképzést is sikerrel befejezett az elindulás előtt. A hajóút közben 3G9A/MM hívójellel lesznek hallhatók.
 
Várhatóan a jövő héten megérkeznek és elkezdődhet az egy hónapos időszakra tervezett aktivitás. Az expedíció honlapján közzétett bejelentésekből követhetjük a napi híreket.
 
Hal, W8HC beüzemelt egy műholdas készüléket, ami 30 perces felbontásban teszi követhetővé az expedíció pillanatnyi helyzetét: https://share.garmin.com/bouvet
Segítségével a számítógépünk előtt ülve vagy akár okostelefonon követhetjük a hajó útvonalát a Bouvet szigetig és vissza.
 
Beküldte ha5pt
Csütörtök 23 November 2017
HA5BBM, Kovács János ...Jani SK
SK … Örökre elbúcsúzunk     HRKAdmin     2017 November 23 Csütörtök - 07:03:15


November 3-án HA5BBM Kovács János, Jani életének 65. évében örökre letette a morzebillentyűt. Jani alapító tagja volt a Háros Rádióklubnak, de sokan ismertük és szerettük a múlt század hetvenes évei óta, amikor még a HA5KJC Budafoki Területi Rádióklub tagja volt. Rádióamatőr hobbija mellett az elektronika volt a szakterülete. Ugyan már felnőttfejjel, de villamosmérnöki diplomát szerzett és saját elektronikai vállalkozásában dolgozott nyugdíjazásáig. A rövidhullámú DX vadászat mellett az URH hullámterjedés érdekelte, kedvence a 40m és 6m amatőrsávok voltak, melyeken saját fejlesztésű berendezésekkel és antennákkal forgalmazott. Baráti segítségére mindig lehetett számítani készülékjavítás vagy antennaépítés során.
 
Jani temetése november 29-én lesz az Angeli úti urnatemetőben.

Beküldte HRKAdmin
Szombat 27 Május 2017
Éjszakai vadász: HA9RE
Társalgó     HRKAdmin     2017 Május 27 Szombat - 08:09:51


HG9MAX Szántó István, az Észak-Magyarország c. megyei napilap főszerkesztő-helyettese egy kellemes jegyzetet publikált HA9RE Bielek Elemér (op. Eli, QTH Miskolc) életútjáról és rádióamatőr tevékenységéről. A napokban, nyomtatásban megjelent írást ide, majd pedig ide kattintva olvashatod.
A jegyzet a Borsod Online hírportálon, néhány nap múltán szintén megjelent. A jegyzet kapcsán HA6IGM Gyuri (QTH Boldog) írta: "Évekkel ezelőtt Wallis & Futunaról rádiózott Elemér, mint FW5RE. 14 MHz-en QSO-ztunk. Az élet fordulata, amikor a vadászra vadásznak ..." Keress rá a home-call alapján; további sok szépet láthatsz! 
 
Beküldte HA9RR
Csütörtök 30 Március 2017
Magyar tagja is lesz a 2018 évi BOUVET expedíciónak: HA5AO Pista
DXpedíciók, SOTA és IOTA     HRKAdmin     2017 Március 30 Csütörtök - 07:29:28


Március 27-n HA5AO Pista bekerült a 3Y0Z Bouvet szigetre jövő év elejére tervezett DX expedícióba.
 
3Y/B Bouvet sziget Észak Korea után a második helyen áll a Clublog Most Wanted DXCC körzetek listáján. Nem véletlenül ...
 
Legközelebb az Antarktiszhez helyezkedik el, de attól is 1600km távolságban, Dél Afrika (3000km) és Dél Amerika (4500) között a Atlanti-óceánon. Közigazgatás szempontjából Norvégiához tartozik az 58km2 területű lakatlan sziget.
A mostoha időjárási körülmények miatt az expedíciós helyszín megközelítésére ritka időszakokra lehet számítani és azokban is helikoptert kell majd igénybe venni a személyzet és a felszerelés mozgatásához. A nagyon magas költségek biztosítására a szponzor vállalkozások mellett a DX kedvelő közösség segítségére számítanak. Elsődleges célnak tekintik, hogy minél több rádióamatőr számára lehetővé tegyék a DXCC körzet megszerzését a rendkívül ritkán aktivizálható szigetről.
 
Büszkék vagyunk Pistára, aki kimagasló DX Expedíciós tevékenységével méltán érdemelte ki, hogy részese lehessen ennek a gigavállalkozásnak. 
 
 
Beküldte ha5pt
Péntek 24 Február 2017
Nem csak Karibik...
DXpedíciók, SOTA és IOTA     HRKAdmin     2017 Február 24 Péntek - 10:50:10


Nem csak a Karib-tenger területét szállják meg a magyar rádióamatőrök. Pista, HA5AO ismét Lesothoban van, 7P8EUDXF hívójellel dolgozik. Tegnap este 7MHz-en vettem észre, kis figyelés után első hívásra válaszolt és jött a szia a hívójel után. Nagyon szépen operált, kitartott a nehezen vehető hívójel mellett is, de elsőre hívásra vett sok hívójelet.
 
73 Pista HA5TI
 
Beküldte ha5ti
Szombat 04 Február 2017
Az SDR show folytatódik
Rádióamatőr forgalmazás és technikai eszközei     HRKAdmin     2017 Február 04 Szombat - 13:33:07


Megjelentek az új R820T2 tunerrel szerelt RTL2832U DVB-T USB eszközök, amikhez az SDR# szoftver újabb változatait lehet használni. A 1491 jelzésű is lehetővé teszi a direct sampling (közvetlen mintavételezés) beállítását a szoftver segítségével. A korábbi hasonló megoldásokhoz forrasztópáka kellett. Egy ilyen közleményt is meg lehet találni a HRK webhelyen. A jelenlegi hardver az év végére elfogyott és az Amazon már nem fogadta a rendeléseket. Nekem az eBay-en még sikerült 20 USD ellenében egy példányt megrendelni. Az beszerzéshez és a telepítéshez itt lehet útbaigazítást találni: http://www.rtl-sdr.com/rtl-sdr-quick-start-guide/
 
A Setup Guide második pontja jelzi a függőségeket. A szoftver letöltése közvetlenül az Airspy webhelyről történhet: http://airspy.com/download/sdrsharp-x86.zip
 
A ZIP archívum kicsomagolt mérete 3 007 481 byte. A letöltött fájlt közvetlenül a háttértároló főkönyvtára alá, célszerűen az SDRSharp könyvtárba ajánlott kibontani. A következő lépés az install-rtlsdr.bat fájl elindítása a listából. A batch fájl telepíti a zadig.exe drivert is, ami aztán a lista végén megtalálható. Ezzel el is készültünk, csak a parancsikonokat kell elhelyezni az asztalon. A zadig.exe futtatását a quick start guide ábrákon mutatja be. Óvatosan kell eljárni, az összes USB eszközből az UHIDIR-t kell kiválasztani és telepíteni a meghajtó szoftvert. Eredményül egy remek vevőrendszert kapunk, ami DC-től 1,2 GHz-ig folyamatosan hangolható. A hardverben alkalmazott TXCO meglehetősen pontos frekvencia beállítást tesz lehetővé, ám ajánlatos kalibrálni. A 144800 kHz-en található APRS rendszer frekvenciájához kalibráltam, amit az egyik képernyőmentés mutat. 440 MHz-ig teszteltem az ismert frekvenciákat. HA8AR Kalina Pál barátunk megelőzött a tuner tesztelésével. Neki már egy hónap előnye van, mialatt pl. az AO7 műhold forgalmát is megfigyelte a kiváló antennáinak a felhasználásával. Az eszköz egy botantennával vagy egy néhány méteres huzallal is használható -ám akkor nem várható pl. műholdak megfigyelése. SMA csatlakozók és adapterek a Conrad-nál is kaphatók.


Folytatás ...
Kedd 24 Január 2017
Öt magyar Jamaicába készül az ARRLDX SSB fordulójára: 6Y4K
Rádióforgalmi versenyzés     HRKAdmin     2017 Január 24 Kedd - 22:35:53


Többször feltette nekem a kérdést Gyuri (-ve3nz-), hogy lenne-e kedvem vele és Lalival (–ve3ne-) valamelyik nagyobb versenyen indulni M2-ben a 6y5wj QTH-járól. Ők rendszeresen bérlik a helyet és onnan már több világrekord is született. A legjobb ez a hely az ARRLDX versenyre. Mivel másik kanadai arc lefoglalta már a cw-re, így ezévben csak az ssb lehetősége maradt nekünk. Sebaj! M2 azért igényel több operátort és ajánlásomra történt is bővítés. A HRK színeiben kiemelkedő képességű ha5uk Gyuri és a hg6n színeiben az operátorként és műszaki atyaként egyaránt sokoldalú ha6nd Válóczi Gyuri lettek a potenciális versenyzők. Jómagam csak a szekeret tolom majd valahogy…
 
Először úgy volt, hogy Lali is jön, aztán volt egy közlekedési balesete. Egy darabig úgy jelezte, hogy nem jön. Azóta véglegesedett 5 fősre vele a csapat. Tehát 5 magyar fiú először fog onnan együtt rádiózni. Reméljük, sikerrel. Február 28.-án reggel indulunk. Még aznap délután Miamiban leszállunk és az estét- éjszakát aa7jv Gyurinál töltjük. Tervben van, hogy onnan vagy 28. este, vagy 1-én reggel QSO a TI6X??? Krisztiánnal.(ha5x). Nem is leszünk messze egymástól. A HRK négy tagja kivonul ...
 
Március 1-én dél felé indulunk Montego Bay-be és – ha az időzítés tökéletes - 20 perc eltéréssel érkezik Kanadából ugyanoda NZ ás NE. A vendéglátó Josh vár minket és kb 2-3 órás autózással a QTH-ra megyünk. Szűk 2 napunk lesz még antennázni és tesztelni, beállítani az M2-t. 2 nap hajtás és 2 nap lazítás. 8.án átevezünk ismét Miamiba és 11.-én indulunk haza, mint győztes, vagy vert had. NZ és NE másnapra (9.-ére) tervezik az odaérkezést már Kanadából. Igyekszünk élményeket elkönyvelni és mintát venni a nyárból.
 
 
Beküldte ha7ry
HA9WM-HA5XA Costa Rica családi DX expediciója február 15 és március 1 között
DXpedíciók, SOTA és IOTA     HRKAdmin     2017 Január 24 Kedd - 21:40:06


Családi nyaralásra indulunk, ahonnan Márti rengeteg tudósítást is tervez küldeni különféle site-okra, ha valakit érdekel, lesz majd nézni- és olvasnivaló 2017.02.15-én indulunk Costa Ricába az Air France-szal (nevesítsük a szponzorokat HI) és március 1-én indulunk onnan vissza, és - kis párizsi kitérővel - március 4-e körül érünk haza. Így pont elkerüljük egymást a HRK másik utazó csapatával (HA7RY / HA5UK), bár KT4TTT Tomival-val már egyeztettem egy SKED-et arra ez egy estére, amikor ők landolnak W4-ben, mi pedig még csak másnap indulunk haza   Costa Ricában sok kirándulás van betervezve, mindkét óceán, vulkánok, dzsungel stb, de azért a reggeli és esti órákban napi pár órát rádiózni is szeretnék. Márti azt mondta, hogy azért pár QSO-t ő is csinálna végre, így kitöltöttük HA9WM részére is az engedélykérő-űrlapot. Két QTH-nk lesz.
TI6
: https://goo.gl/maps/5zvTv6gf8do Az első félidőben a Karib-tenger partján, onnan kb 75m-re, de már a dzsungelben egy kalyiba. A QTH:  Puerto Viejo de Talamanca, ez a TI6-os körzet. Bízom a sós vízben, de kicsit aggaszt, hogy a dzsungelből hogy lát majd ki az antenna-pótlék, de majd a helyszínen kiderül, mit lehet tenni Az első hétvégére esik az ARRL DX CW, és bár nem a szívem csücske ez a konteszt, de onnan azért nyilván más; lehet, hogy bekapcoslok pár órára egy kis USA pileup reményében  
 
 
 TI7:
https://goo.gl/maps/UxFegitg9p42 Ezután átköltözünk az ország középső részére, az Arenal-tó nyugati csücskébe, Tilarán város mellé. A szállásunk kb. 600m tengerszint feletti magasságon lesz egy, a tóra és a vulkánokra néző hegytetőn. Ez a TI7-es körzet.    E-mailben elég segítőkésznek tűnik a gondnok, mondta, hogy kerítünk majd valami fix helyet az antennának. Mondjuk nagyon sok koaxot azt nem fogok tudni vinni, de csak lesz valami megoldás.
 
 
 
 

Eszközpark: Yaesu FT-991, FT-817 (tartalék, meg QRP, nomeg helyi kommunikáció TI#/HA9WM-mel )), laptop, mikrofon, morzebillentyű, drótok, pecabot, vékony koax, és és valószínűleg HA5TI tápegysége    Ha befér a bőröndbe és súlykorlátokba, akkor esetleg Giovanni (300W)  is elkísér, de ha el is viszem, kell majd helyben kerítsek hozzá kölcsönbe egy autóaksit meg töltőt, szóval közel sem biztos, hogy fogom tudni használni. (Egyeztetés az autókölcsönzővel folyamatban, hogy az autó mellé esetleg egy tartalék-aksit is tudnak-e adni... Szerintem eléggé furcsálják a kérdést, mert azt írták, hogy jó aksi lesz az autóban..:)

Beküldte ha5xa
Oldal:       >>  
Hírkategóriák
 
I don't like using 100% on a table cell when I have a pixel width defined in the other cell so rather than defining the 100% I just hide a large div at the bottom to push out the edge. I don't like using 100% on a table cell when I have a pixel width defined in the other cell so rather than defining the 100% I just hide a large div at the bottom to push out the edge.
Nincsenek események a hónapban.

HKSCPSV


12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Legújabb fórumüzenetek
Írta: benko5009
Megoldódott !!A T2-es tranzisztor fordítva volt be[tovább ...]
2016 Júl. 03 : 21:04

Írta: benko5009
Sziasztok !Az RO-280-am csak nyugati irányban hajl[tovább ...]
2016 Júl. 02 : 21:56

Írta: benko5009
Sziasztok !FM tuner beállításához szükségem lenne [tovább ...]
2016 Máj. 23 : 09:55

Írta: HA2EQD
Ez igazából HA2ERO Zoli érdeme.Örvendek, hogy segí[tovább ...]
2016 Ápr. 14 : 13:01

Írta: benko5009
Végül is az R10-et 220k-ra cserélve a szitálás meg[tovább ...]
2016 Ápr. 14 : 12:02

Írta: benko5009
A külső potit illetően első blikkre úgy tűnik rend[tovább ...]
2016 Ápr. 08 : 10:45

Írta: HA2EQD
Helló, szívesen...Ha van a mechanikus kihajtó rész[tovább ...]
2016 Ápr. 08 : 08:28

Írta: benko5009
Szia Gyuri !Köszönöm a sok segítséget !Annyit még,[tovább ...]
2016 Ápr. 07 : 16:52

Írta: HA2EQD
Szia Balázs!Nálam is ez 2mA folyik, tehát az a rés[tovább ...]
2016 Ápr. 07 : 15:09

Írta: benko5009
Szia Gyuri !Megnéztem, végig azonos.Amikor elkezd [tovább ...]
2016 Ápr. 07 : 10:07