Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]
Online
vendég: 26, tag: 0 ...

legtöbb 129
(tag: 0, vendég: 129) - 2015 Sze. 23 : 18:34

Tagok: 91
Legújabb tag: Bundee90
Dátum / Idő
 
RSS hírforrások
Hozzászólások átvehetőek ezen rss hírforrások használatával.
rss1.0
rss2.0
rdf
Credits
Cloud Image Taken by Dave Wicks.

©2017 HA5HRK Minden jog fenntartva
5MHz-es kísérleti engedély


Az ITU World Radiocommunications konferencia, a WRC 15 2015 November 27-n elfogadta a 5351,5–5366,5 kHz spektrum másodlagos jelleggel rádióamatőr célra történő felosztását. A 2017. január 1-én hatályba lépő szabályozás nemzeti hatáskörbe rendelte az ITU rendelet végrehajtását.
Ezt megelőzően idén június 1 és augusztus 31 közötti időszakban az NMHH 70 hazai rádióamatőr állomás részére kísérleti rádióengedélyt adott a 60m sáv használatára.
 
 
 
 
A Háros Rádióklub négy tagja vesz részt a kísérletsorozatban: HA5XA, HA5OT, HA7RY és HA5TI
 
Eddig egyvalakiről tudok, aki 5MHz-re épített antennát. Ő HA8MV, Gabi barátunk. Egy dipólt rakott ki, majd beszélgetésünk során hallott a függőleges moxonról, amit meg is épített. Ottó majd elmeséli a saját tapasztalatait a kitelepülésen használt moxonnal kapcsolatban, no és egy nem szabványos hívójel okozta meglepetésről … biglaugh.png HA7SO telepített és üzemeltet egy jeladót JN97LE34sf QTH-n, 50W teljesítménnyel az 5.352,5 kHz-en.
 
Nagy tervekkel indultam, ami antennaépítést takart, de nem sok lett belőle. A kísérletben részt vevők sok szép qso-t csinálnak, komoly DX eredményekkel. Az eredeti cél, az NVIS vizsgálat, hazai összeköttetések létesítésének lehetősége, napszaki terjedés vizsgálata picit háttérbe szorult. A sáv a kora hajnali órákban és napnyugta környékén szinte zajmentes, 1000km körüli qso-k létesítése nem gond. Belföldi kapcsolat létesítésére a reggeli, kora délutáni órák mutatkoznak megfelelőnek. (akármilyen kihangolt sugárzóféleséggel, két NVIS antenna ritkán találkozik , erről szintén Ottó és Gabi tud számot adni ).
 
A sáv kis kihasználtsága miatt, kiválóan alkalmas WSJT qso-k létesítésére. Gyakran hallhatók nem szabványos digitális jelek, nem rádióamatőr adásból származó jelek, ezek katonai felhasználói a sávnak. Nem ismert előttem, hogy ebből gond adódott volna. A másodlagos felhasználók ilyenkor frekvenciát tudnak váltani. A rádióink ugyan dolgoznak ezen a frekvencián is, de hasonló a helyzet, mint 70Mhz-en, nem optimális a vevő sávszűrője, az S méter teljesen vad értékeket mutat.
 
Nagyon örömteli, hogy az NMHH pozitívan áll a kísérleti engedélyhez és széles keretek között próbálkozhatunk. Több célzott kísérlet kellene a sima qso-zás mellé.
73 DX Pista HA5TI

Beküldte ha5ti
Hozzászólás
Posted by ha7tm
on 2016 Okt. 12 : 16:51
Hozzászólás: 61
Sziasztók!
Jól kicsesztek az 5Mhz engedéllyel most aztán dögivel lehet az NVIS QSO-t gyártani. Ja és csak CW-be

http://www.mrasz.hu/hirek-informaciok/hirek-lista/477-5mhz-es-kiserleti-engedely

Nesze semmi fogd meg jól. Inkább maradt volna minden a régibe.

73! Tibi 7tm
Posted by HA9RR
on 2017 Okt. 26 : 03:35
Hozzászólás: 183
Az NMHH válasza az újabb 5 MHz-es kérelemre

"HATÁROZAT

A Magyar Rádióamatőr Szövetség (1037 Budapest, Királyhelmec u. 9.) - továbbiakban MRASz - 2017. szeptember 20-án kelt 69/2017 hivatkozási számú kérelmét megvizsgáltam és az alábbi határozatot hoztam:

MRASz kérelmét elutasítom.

INDOKOLÁS

MRASz kísérleti rádióengedély kiadását kérte az 5350-5450 kHz frekvenciasáv felhasználásával, arra hivatkozva, hogy a sáv „bizonyos részét egyre több ország hatósága engedélyezi rádióamatőrei számára” használni. MRASz már kért és kapott kísérleti célú rádióengedélyt a fenti sáv használatára. A polgári frekvenciagazdálkodás egyes hatósági eljárásairól szóló 7/2012. (I. 26.) NMHH rendelet, 19.§ (5)b bekezdése valamint a MRASz részére a 26998-2/2016 ügyiratszámon kiadott kísérleti célú rádióengedély 1. pontja értelmében a kísérleti célú rádióengedély nem hosszabbítható meg. A nemzeti frekvenciafelosztásról, valamint a frekvenciasávok felhasználási szabályairól szóló 7/2015. (XI. 13.) NMHH rendelet (továbbiakban NFFF) 376., 377, valamint 378. sora szerint a sáv polgári és nem polgári használatra felosztott, állandóhelyü és mozgó alkalmazásokra kijelölt, kiadott rádióengedélyekkel rendelkező frekvenciasáv. A sáv az NFFF szerint nincs kiosztva, és nem is tervezi kiosztani a Rádióamatőr szolgálat számára.
A kérelem vizsgálata során állásfoglalást kértem az NMHHH Spektrumgazdálkodási osztályától a kérelemben megjelölt cél és az NFFF jelenlegi és távlati sávterveinek összhangjára vonatkozóan. Spektrumgazdálkodási osztály állásfoglalása szerint a kérelemben megjelölt kísérleti célt és a sávterveket nem látja összhangban levőnek, ezért nem látja indokoltnak a kísérleti célú rádióengedély kiadását."

http://www.mrasz.hu/images/20171024130408159.pdf

----
Tegnap kaptam (tnx HA0LR Józsi); lásd a PDF, majd pedig a Határozat és a kérelem keltezését.
Posted by ha5di
on 2017 Okt. 27 : 06:00
Hozzászólás: 27
Igaza van az NMHH-nak. Nem lehet folyamatosan visszaélni a kísérleti engedély adta lehetőségekkel és valójában QSO-zásra használni a sávot. Már az elején sem értettem, hogy mit kell kísérletezni 5MHz-en, aminek a viselkedése, tulajdonsága ismert, már a második világháborúban minden fél által használt volt taktikai kommunikációra és rendkívüli terjedési események sem teszik izgalmassá és interferencia kérdések sem merülnek fel más szolgálatokkal min 50 vagy 70MHz esetében.

Elolvasva az elutasító határozat indoklását kiderül, hogy a MRASZ kérelemben az volt az indoklás, hogy "egyre több ország hatósága engedélyezi rádióamatőr célra". Na ez az, amikor valamit kapásból elutasítanak, hiszen még csak egy kamu kísérleti célról sincs szó. Ekkor pancserséget és hozzá nem értést ritkán látni. Az ilyen akciók többet ártanak a rádióamatőröknek mint amennyi hasznot hoznak átmeneti időre pár a kísérletben résztvevőnek.
Posted by HA0DU
on 2017 Nov. 06 : 15:34
Hozzászólás: 3
Az NMHH-nak persze mindig igaza van.
Én még emlékszem arra, amikor az akkori hivatal akkori osztályvezetője a 90-es évek közepén egy Burabu-n kijelentette, hogy amíg ő az osztályvezető, addig nem lesz Magyarországon engedély a 6 méteres sávra.
Nos hát szerencsére már vagy 12 éve nem ő az osztályvezető.
Az NMHH igazához hozzá tartozik, hogy nálunk szerencsésebb adminisztrációval bíró országokban a WRC15 után automatikusan kiadták a 60 métert, kérni se kellett... Mi mindig fordítva ülünk a biciklin...
73 Pistátok
Posted by HA9RR
on 2017 Nov. 06 : 20:17
Hozzászólás: 183

Szintén egy apró visszatekintés a múltba: jó néhány éven (netán egy évtizeden) át a szomszédos 7 ország közül 6-ban már virult a 6 m-es rádióamatőr-sáv, de nálunk akkor sajnos még nem.

Lásd még: http://www.ha5hrk.hu/e107/page.php?2

73! Szintén Pista

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
I don't like using 100% on a table cell when I have a pixel width defined in the other cell so rather than defining the 100% I just hide a large div at the bottom to push out the edge. I don't like using 100% on a table cell when I have a pixel width defined in the other cell so rather than defining the 100% I just hide a large div at the bottom to push out the edge.