Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]
Online
vendég: 23, tag: 0 ...

legtöbb 129
(tag: 0, vendég: 129) - 2015 Sze. 23 : 18:34

Tagok: 91
Legújabb tag: Bundee90
Dátum / Idő
 
RSS hírforrások
Hozzászólások átvehetőek ezen rss hírforrások használatával.
rss1.0
rss2.0
rdf
Credits
Cloud Image Taken by Dave Wicks.

©2017 HA5HRK Minden jog fenntartva
Elfeledett (?) mértékegységek: centiméterek, ciklusok és társaik
Társalgó     HRKAdmin     2014 Augusztus 07 Csütörtök - 18:40:32


 
No, nem kell megijedni, nem erotikával, hanem továbbra is műszaki kifejezésekkel foglalkozunk.
 
Centiméter [cm] Az elektromos kapacitás réges régi, úgymond ős mértékegysége, alapegysége. A mai rendszerben kb. 1,1 pF-nak felel meg. Csupán a nagyságrendje szemléltetésére említjük: közel ekkora kapacitást nyerünk, ha 2 db, egyenként kb. 1 cm x 1 cm méretű fémlemezt egymástól 1 mm-nél némileg kisebb távolságra helyezünk el. Ne csodálkozzunk, ha pl. nosztalgia-rádióvevőkben, -könyvekben „cm” feliratú alkatrészekkel is találkozunk, amelyek tulajdonképpen kondenzátorok. Igen ritkán, de használták induktivitásegységnek is: 1 cm = 10-9 H, azaz 1 nH (nanohenry).
 
Ciklus [c, c/s] A frekvencia - szintén réges régi - mértékegysége. Azt fejezi ki, hogy mennyi ciklus, azaz rezgési periódus zajlik le egy másodperc alatt. El is jutottunk tehát a hertzhez, a manapság használatos, törvényes mértékegységhez: 1 c/s = 1 Hz. Ismét utalhatunk a régi könyvekre és a régi rádióvevőkre: a leírásokban, ill. a skálákon pl. a Kossuth Rádió frekvenciája 539 kc vagy 539 kc/s. (Napjainkban a középhullámú Kossuth 540 kHz-en sugároz; a számszaki eltérés az időközben történt frekvencia-átállításhoz kötődik.)
 
Siemens [S] Az elektromos vezetés (a konduktancia) mértékegysége, az ohm reciproka. 1 S = 1/ohm = 1 A/V. Angol nyelvterületen használatos az mho jelölés, ritkábban a feje tetejére állított görög nagy ómega is.
 
Gauss [G, Gs] A mágneses indukció régebben használatos volt, nem törvényes mértékegysége. 1 G ≈ 10-4 T, azaz a tesla tízezred része. Érdemes megjegyezni tehát: 1 T ≈ 10 000 G.
 
Neper [N, Np] Két feszültség (vagy két áram) hányadosának természetes alapú logaritmusa: ln(U2/U1). A vezetékes távközléstechnikában használatos. 1 Np ≈ 8,686 dB. (Tulajdonképpen, igazából ezek nem is mértékegységek. http://hu.wikipedia.org/wiki/Neper )
 
 
És ha már a mértékegységekről írunk, befejezésül érdemes megemlíteni a következőt. Táblázatok szerkesztése folyamán, a fejlécben - minden más vélemény ellenére - a mértékegység jelölésére a jól bevált módszert, a szögletes zárójelpárt célszerű alkalmazni. Igaz, a műszaki szakírók, szerkesztőségek véleménye e kérdésben (is) megoszlik! 

Beküldte HA9RR

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
I don't like using 100% on a table cell when I have a pixel width defined in the other cell so rather than defining the 100% I just hide a large div at the bottom to push out the edge. I don't like using 100% on a table cell when I have a pixel width defined in the other cell so rather than defining the 100% I just hide a large div at the bottom to push out the edge.