Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]
Online
vendég: 17, tag: 0 ...

legtöbb 129
(tag: 0, vendég: 129) - 2015 Sze. 23 : 18:34

Tagok: 89
Legújabb tag: inczedy
Dátum / Idő
 
RSS hírforrások
Hozzászólások átvehetőek ezen rss hírforrások használatával.
rss1.0
rss2.0
rdf
Credits
Cloud Image Taken by Dave Wicks.

©2017 HA5HRK Minden jog fenntartva
Márciusban lebontásra kerül az O1 antenna a Szabadsághegyen
HA5HRK Klubhírek     HRKAdmin     2014 Március 14 Péntek - 20:49:58


Közel három éve szűnt meg a budapesti O1 műsorsugárzás 50MHz-en. Hétfőn megkezdődik az antenna bontása és március végéig lebontásra kerül az O1 antennarendszer, amit fél éve használhatunk a HG5BTV jeladó antennájaként. A jeladót HA1YA Gabi készítette és tavaly szeptember 24 óta megállás és meghibásodás nélkül működik.
 
A baloldali kép a 20 cm átmérőjű koaxkábel N csatlakozóra illesztését mutatja. A jobboldali képen HG5BTV CW Skimmer programmal vett azonosítója látható.
 
Köszönjük az Antenna Hungáriának, hogy az O1 antenna leszerelését megelőző fél évben megengedték, hogy amatőr jeladót kapcsolhassunk rá. A 3W teljesítményű jeladót nem csak Európa nagy részén, de Dél-Afrikában is lehetett venni.
 
Köszönjük a DX Clusterbe írt megfigyeléseket.
Beküldte ha5pt
Hozzászólás
Posted by ha5pt
on 2014 Már. 15 : 09:45
Hozzászólás: 1007
HA1YA Gabival régóta terveztük, hogy a HG50MHZ tapasztalatai után beindítunk egy jeladót az O1 antennarendszer hasznosítására. Azt szerettük volna elérni, hogy a lapos sugárzási karakterisztikával rendelkező antennacsoporttal nagytávolságú terjedések korai és automatikus észlelését segítő megoldást hozzunk létre. A meglévő hazai VHF jeladók CW Skimmerrel történő észlelése nagyon bizonytalan volt pár éve. Azt gondoltuk, hogy ennek az oka az F1 moduláció, illetve a "CQ" szó hiánya az azonosító szövegben. Emiatt tettük be HG5BVC azonosító szövegébe a CQ szót pár éve.

Ma már tudjuk, hogy sem CQ szó, sem A1 billentyűzésre nincs szükség egy VHF jeladó gyors beazonosítására és a szoftver rádiók általi automatikus észlelésük RBN hálózatba küldéséhez. De az új tapasztalatokhoz HG5BTV tavaly nyári előkészületeire volt szükség. Rövidhullámon az RBN hálózat csak CQ/TEST/QRZ szavakat adó állomások szpotjait engedi be. De 50MHz-en és a fölött minden megfigyelt hívójelet beenged. Ez jó, sőt nagyon jó, hiszen a segítségével a terjedési utak és azok metszéspontjában lévő reflexiós pontok helye is meghatározható az ionoszférában, ami terjedés előrejelzésre felhasználható.

A gyakorlatban mégis az észlelésre használt CW Skimmer program vagy nem szpotolta meg a jeladókat vagy csak hosszú késleltetés után küldött spotot róluk. A jelenség megértéséhez nekem a hazai jeladók megfigyelése segített tavaly nyáron. A CW Skimmer a választható hívójel validációs paramétere szerint kettő, három, négy vagy öt alkalommal azonosan vett hívójelként értelmezett szót szpotol meg hívójelként. Hogyha egy jeladószövegben több szó is értelmezhető hívójelként, akkor azok közül azt fogja szpotolni, amelyikből először dekódolta a hívójel validációban beállított számú alkalommal. Hogyha az összes hívójelszerű szót ezek után hibátlanul veszi, akkor negyedóránként ismét megszpotolja az első alkalommal rosszul kiválasztottat. Azaz az igazi hívójelet sosem ... vagy jobb esetekben sok órával később választja ki.

A megoldás nagyon egyszerű: a jeladónak olyan szöveget kell adnia, amiben a valódi hívójel gyakoriság legnagyobb, emiatt kétszer szerepeltetjük. HG5BTV már így azonosítja magát 6m-en és 4m-en egyaránt. Sőt, az a tapasztalatot felhasználva az összes hazai VHF jeladót átprogramoztuk. HG5BTV 6m-es jeladója viszont a korábbi, ma már tudjuk, hogy alaptalan félelemnek megfelelően A1 billentyűzésű lett. Az IARU az 50MHz amatőrsáv kiosztására a többi VHF amatőrsávhoz hasonló kiosztást fogadott el két éve, aminek az értelmében a sáv elején működtetett jeladók áttelepítését szorgalmazza a 400-500kHz jeladó szegmensbe. Emiatt tettük az új HG5BTV működési frekvenciáját 50480kHz-re. Ennek a helyessége a telepítést követően műszaki szempontból is beigazolódott később.

Tavaly nyáron Gabival véglegesítettük a jeladókat és elkezdhettük a hatósági engedélyek megkérését. Előtte ZS6NK Paul és felesége járt Budapesten, akitől sok bíztatást kaptunk a HG5BTV projecthez egy igazi DX-től, hiszen Paul a legismertebb dél-afrikai amatőr 50MHz-en. Ezen a képen Paul és Maria látható, ahogy megcsodálják a sávból már videójel formában ismert tévéadót: http://www.ha5hrk.hu/files/ZS6NK_ZR6MST_at_HG5BTV.JPG

Paultól nem csak bíztatást kaptunk a különleges beacon projecthez, de a novemberi megfigyelése igazolta is a közös várakozásunk helyességét. A nyár végén PB2T Hans, az IARU Region 1 elnöke látogatott Budapestre, aki szintén nagyra értékelte a tervezett jeladó projectünket: http://www.ha5hrk.hu/files/PB2T_at_OMK.jpg

Szeptemberben kaptuk meg HG5BTV engedélyeit, a telepítést HA2UF Rajmund és HA7JOL Laci az Antenna Hungária mérnökei végezték. HA5DI Bélának és nekem már csak bekapcsolás maradt hátra szeptember 24-én.

Izgalommal mentem haza, hogy 10km távolságból meghallgassam. Az OMK-ra irányított antennámon S9+50dB térerőt produkált a 3W névleges teljesítményű jeladó. A kábelveszteségeket figyelembe véve kettő wattnál nem kerülhetett nagyobb teljesítmény a körsugárzó antennára. A végeredmény szinte sokkoló volt, sosem tudtam volna elképzelni, hogy 10km távolságból ilyen erősen szóljon.

Megnéztem FT847 rádióval a jeltisztaságot és megnyugodtam. Az 50480kHz főjel mellett +-65kHz távolságban egy-egy gyenge jel volt hallható S5 térerővel, de az amatőrsávnak az általunk használt részére semmilyen hatással nem volt. A CW Skimmer QS1R rádióból érkező jeleket így dolgozta föl:

http://www.ha5hrk.hu/files/hg5btv_direkt_S9+50dB.JPG

Az A1 billentyűzés hatása közelről nézve nem szép. Az amúgy 10-20km távolságból már nem érzékelhető vivőszivárgás a jelek szüneteiben is hallható, közelről nézve illetve hallgatva egybe mosódó folyamatos, de pulzáló jelként érzékelhető. Nem véletlen, hogy a CW Skimmer semmit sem tud dekódolni a szövegből. A vivő 70dB jel/zaj viszonya lélegzetelállító egy ilyen két wattos QRPp jeladótól. Nézzétek meg a függőleges vonalakat, az a kemény A1 billenyűzés eredménye +- 10kHz tartományban.

Az antennát 90 fokkal elforgatva viszont már megszépült a jel:
http://www.ha5hrk.hu/files/hg5btv_90fok.JPG

Figyeljétek meg a dekódolt szöveget, benne a duplán adott hívójellel. Hívójelként a HG5BTV mellett a JN97LL is pirossal van kiemelve, de a valódi hívójel dupla gyakorisága miatt egy perc után már képes a CW skimmer a helyes azonosításra és a hívójel korrekt megszpotolására. Rövid terjedési időszakok sem maradhatnak érzékelés nélkül egy ilyen azonosító szövegű jeladó vétele esetén.

Két helyen szivárgott még az adó S3/S5 jelszinttel és azokról is készítettem CW Skimmer felvételt:

http://www.ha5hrk.hu/files/hg5btv_direkt_50414.JPG
http://www.ha5hrk.hu/files/hg5btv_direkt_50545.JPG

A fenti két vivőszivárgáson kívül viszont semmi nem volt mérhető. Két rádióval is ellenőriztem: FT847 és QS1R szoftver rádióval. Megnyugodtam, mert semmilyen zavart nem okozhatott HG5BTV az amatőrsáv forgalmazásra kijelölt 50,0MHz-50,3MHz szegmensében. Számomra egyértelműen beigazolódott az IARU döntésének a helyessége, ami alapján a jeladók 50,4MHz fölötti üzemeltetését jelölte ki.

Ez volt az elmélet. És a gyakorlat?
Gyakorlatban hamar észrevettem, hogy a másik SDR rádióm, a FUNcube dongle Pro + néhány fals jelet kevert ki 50,096 és 50,112MHz frekvenciákra. De számomra ez a két S2 szintű fals jel semmilyen problémát nem okozott. És más számára? Igen volt panasz. HA5JI Gyuri K3 rádiója bekapcsolt zajvágóval a sáv elején is hallhatóvá tette HG5BTV jeleit susogás formában.

http://www.ha5hrk.hu/files/FR4NT_on_6m_with_YU7EF_131101_PM1818_2.mp3

De kiderült, hogy a valódi zajforrás egy közeli nagyfeszültségű transzformátor volt, az egyik levezetőjének az áthúzása szórta tele a 6m-es sávot fehérzajjal, amit a K3 zajvágója kevert össze HG5BTV jelével susogós morzejelekre. HA2EQD Gyuri áramszolgáltatói tapasztalatai és HA5MG Gyuri hatósági segítségével sikerült kijavítani a rossz transzformátort és ma már Gyurinál is zajmentesen dolgozik HG5BTV.

Még néhány napig, az OMK O1 antenna lebontásáig.

Posted by ha5pt
on 2014 Már. 18 : 07:04
Hozzászólás: 1007
A napokban elbúcsúzunk HG5BTV jeladótól. Japánban is volt várakozás ... bár az elmúlt félévben közvetlen terjedés nem volt, a nadapi WEBSDR az Interneten keresztül elérhetővé tette:HG5BTV sajnos már nem fog segíteni sem a budapestieknek, sem a japánoknak, hogy többugrásos Es/F2 terjedések kialakulása ne maradjon kihasználatlanul.
Posted by HA2EQD
on 2014 Már. 18 : 11:14
Hozzászólás: 80
Azért ez még így kívülről nézve is igen-igen komoly eredmény!

Érdemes volt visszaolvasni a régebbi bejegyzéseket és a mostani összefoglaló is remek anyag.
Ezekből mind a mai napig (és később is) sokat lehet tanulni.
Ezért úgy gondolom, hogy a mostani bontás ellenére, maradandót alkotott a jeladó fejlesztésében és üzemeltetésben résztvevő csapat.

Minden elismerésem ezért a "műszaki szürkeállományért"

73! Gyuri - Veszprém
Posted by ha7tm
on 2014 Már. 19 : 09:50
Hozzászólás: 61
Mi viszont szívesen vállaljuk a további üzemeltetését a Debreceni QTH-n KN07VN. Amennyiben szükség van rá.

73! HA7TM/HG7T
Posted by ha5pt
on 2014 Már. 20 : 06:16
Hozzászólás: 1007
Köszönjük, Tibi. Egyelőre más terveink vannak vele, kis időre van még hozzá szükségünk.
Posted by ha5pt
on 2014 Már. 20 : 06:50
Hozzászólás: 1007
Addig is, azok részére, akik idetévednek egy gondolat: minden rádiónak az NB zajvágó funkciója ki-be kapcsolható. Nem véletlenül! Hogyha egy zavar esetén azt megszünteti, érdemes bekapcsolva hagyni. Hogyha megszüntetés helyett növeli azt, akkor kikapcsolva hagyjuk. Ezt az alaptételt kezdő rádióamatőrök hamar megtanulják és ügyesen kihasználják az NB funkciót forgalmazás közben.

Hozzá nem értésről tanúskodik, ha valaki azt gondolja, hogy a NB gombnak állandóan bekapcsolva kell lennie és feltétlenül segít a zajok megszűntetésében. Igen, ez az alaptapasztalat is része HG5BTV féléves működésének. Aki a bekapcsolt NB funkció miatt ment panaszra bárhová is, emiatt nem lehet büszke magára!!!!

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
I don't like using 100% on a table cell when I have a pixel width defined in the other cell so rather than defining the 100% I just hide a large div at the bottom to push out the edge. I don't like using 100% on a table cell when I have a pixel width defined in the other cell so rather than defining the 100% I just hide a large div at the bottom to push out the edge.