Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]
Online
vendég: 7, tag: 0 ...

legtöbb 129
(tag: 0, vendég: 129) - 2015 Sze. 23 : 18:34

Tagok: 89
Legújabb tag: inczedy
Dátum / Idő
 
RSS hírforrások
Hozzászólások átvehetőek ezen rss hírforrások használatával.
rss1.0
rss2.0
rdf
Credits
Cloud Image Taken by Dave Wicks.

©2017 HA5HRK Minden jog fenntartva
2013 CQ World-Wide DX Contest tapasztalatok
Rádióforgalmi versenyzés     HRKAdmin     2013 November 28 Csütörtök - 08:17:02


Szombaton és vasárnap volt a 67. alkalommal megtartott CQWW DX CW. A verseny nagyon jó terjedés mellett hatalmas aktivitást hozott. SOAB HP kategóriában indultam és a DX Cluster mellett CW Skimmer segítséget vettem igénybe, emiatt az "Assisted" kategóriát választottam. Néhány portáltag velem együtt publikálta a versenyeredményének főbb számait: HG7T, HA5X és HA5PT.
 
A FUNcube Dongle Pro + szoftverrádiót és a CW Skimmer programot használva egy rövid félórás CQ időszakot leszámítva végig kerestem verseny közben. Igyekeztem minden elérhető szorzót és a lehető legtöbb pontot begyűjteni. Nagyszerű szórakozást jelentett a verseny a számomra. Várom a tapasztalatokat mindenkitől, aki részt tudott venni.


Folytatás ...
Hozzászólás
Posted by ha5pt
on 2013 Nov. 29 : 19:44
Hozzászólás: 1007
Még egy portáltagunk eredménye: KL7RA
Posted by ha5pt
on 2013 Dec. 03 : 07:33
Hozzászólás: 1007
Kikerültek a nyers pontszámok: http://www.cqww.com/claimed.htm?mode=cw
M2: HG7T és HG1R
MS: KL7RA ... HG6N, HA5X és HA4KYV
SOAB HP: HG3R, HA5PT, HA3OU, HA5OO,HA5PP, HA0HW, HA5UK és HA5OV
SOAB LP: HA0Gk, HA1TV, HA2MN, HA2OS, HA4YF, HA7JQK és HA9SU
40m QRP: HA8V
10m HP: HA1A, HA5JI/M
Posted by ha5pt
on 2013 Dec. 06 : 18:42
Hozzászólás: 1007
Az idei versenyre a tavalyi rekordnál is több jegyzőkönyvet küldtek be. Jó visszanézni a korábbi versenyeredményeket, a saját és a mezőny fejlődését.

Tavaly használtam először CW Skimmert, de idén sikerült még jobban kihasználni a lehetőségeit. Élvezetes volt, hogy a teljes távírósávot láttam a sávtérképen és a sok állomás közül optimalizálni tudtam az összeköttetéseket. Klassz volt, hogy egy-egy új zóna vagy DXCC megjelenésekor a CW Skimmerem szinte mindig megelőzte a DX Cluster spotjait és gyakran első CQ-ra tudtam velük dolgozni. A könnyű ugrálás a sávban lehetővé tette, hogy a több pontot hozó DX-eket és az antenna irányába eső állomásokat csináljam meg előbb.
Posted by ha5pt
on 2013 Dec. 06 : 21:52
Hozzászólás: 1007
Húsz évvel ezelőtt abbahagytam a rádiózást, kb. tíz éven keresztül az üzleti és családi elfoglaltságok mellett nem jutott a hobbira idő. A CQWW oldalon megtalálható ez az időszak is, jó volt visszanézni, miről maradtam le. Pl. HG73DX öt éven keresztül kiemelkedő játékos volt és azóta sem volt hozzá hasonló teljesítményt nyújtó magyar csapat MM kategóriában. A magyarok nagyon innovatívak voltak ebben az időszakban, mert a több-kezelő számára több-adót megengedő versenykategóriában figyelmen kívül hagyták az 500m körön belüli működésre vonatkozó kitételt és egymástól távoli versenyállomásokról forgalmaztak. Kíváncsi voltam az akkori versenykiírásra, emiatt megnéztem K3EST összefoglalóját a CQWW versenyszabályzatainak a fejlődéséről: http://www.cqww.com/history.htm

Bob izgalmas történelmi visszatekintése felkeltette a kíváncsiságomat a verseny fejlődése iránt. Hamar megtaláltam a CQ Magazin Archívumát, amelyben könnyen visszakereshető az összes lapszám. HG73DX az 1993-as távíró fordulóban európai első helyezett lett. A MM kategóriában versenyzőkre 500m sugarú körre korlátozták az állomást, illetve a postai címhez tartozó területre:Ezt a szöveget lehetetlen úgy értelmezni, hogy megengedné hegytetőkre települt versenyállomások közös versenyzését az ország egész területén. De még is ez történt. Ahogy hallottam, azzal az érveléssel, hogy a hívójel gazdája az egész ország területére érvényes engedéllyel rendelkezett. Ami ha így is volt, nem értelmezhető úgy, hogy az az egész országban működő állomások közös címe Magyarország lett volna, merthogy Magyarország nem cím, hanem csak része lehet egy címnek. Nem csak a verseny lebonyolítói voltak ilyen módon "innovatívak", de a versenyértékelő is megengedő volt és a saját QTH területet korlátozó szabályát nem vette komolyan. A CQ Magazin 1994-ben megjelenő cikkében a magyar és horvát csapat számos hegycsúcsról elért eredményét méltató szavakat kapott:Hogy miért is? Talán a rendszerváltó országok rádióamatőr aktivitásának, a versenykedvének a fellendítése lehetett a cél. Egy darabig, mert a magyarok csillaga 1995 után már nem tündökölt, legalább is nem MM kategóriában sok helyszínről egyesített erőkkel támogatottan.

Fontosak lehettek az akkori események, mert mára letisztult a szabály egyszerűen csak 500m sugarú körön belüli korlátozásra és nem enged meg engedélyes QTH címhez tartozó nagyobb területet:Aki az írásom olvasásában idáig ért, jutalmat érdemel! A tömörített állományba nem csak a kilencvenes évek versenyszabályzatait gyűjtöttem össze, hanem a megelőző évtizedekből egy-egy versenykiírást majd a rákövetkező évben a verseny kiértékelését is. Nagyon szórakoztató volt látni így tízéves ugrásokban a fejlődést a mai napig. És az állandóságot is, ami izgalmassá tette ezeket a versenyeket évtizedeken keresztül. Az állományba tettem pár érdekes nem versenyzéssel kapcsolatos cikket is, elsősorban az 50MHz-es forgalmazásról, mobil berendezésekről és antennákról. Érdekes olvasni 6m beszámolót a negyvenes évekből, vagy látni az ötvenes évek végén az amerikai állapotot abban az időszakban, amikor az O1 műsorsugárzás nálunk elindult fél évszázados útjára …

Azt gondolom HG73DX esetéről, hogy nagyon pozitív, ahogy megengedték a magyar élcsapat sikerét a versenyszabályzat következetlen értelmezésével. Biztosan sok hazai versenyző kapott máig lelkesítő verseny élményt és mára a HA hívójel megszokott és gyakori nemzetközi versenyeken. Nem így volt ez a hetvenes és hatvanas években sem. Az 1957. júniusi versenyértékelésben természetes módon egyetlen magyar hívójelet sem említenek az értékelt állomások között.

Remélem, hogy ezzel az írással sikerül felébresztem a kedveteket a CQ Magazin Archívumának az olvasásához.
Posted by ha5pt
on 2013 Dec. 07 : 10:33
Hozzászólás: 1007
Egy részlet az 1957 augusztusában megjelent versenykiírásból, ezt a formátumú log-lapot javasolták a résztvevőknek:Öthónapos voltam akkor. Mára az elektronikus log-beküldés határidejét közmegegyezéssel a versenyt követő ötödik nap éjfélre tették. A verseny után egy héttel már a beküldött 7268 log előzetes értékelése nyilvánosan elérhetővé vált. Akik nem a versenyeredmény miatt, hanem új DXCC körzetek megszerzése miatt versenyeztek, elektronikusan is kaphatnak igazolást. A LoTW szerverére a log beküldéssel párhuzamosan töltöttem föl az összeköttetésem adatait és mára, a verseny utáni második hét végéhez közeledve az összeköttetésem 40%-a kétoldalúan, elektronikus QSL „kreditekkel” igazolttá vált.

Mindezeket tudva le a kalappal az "öregeink" előtt, akik a versenyzésre szánt idő sokszorosát szánták a logok beküldésre illetve a korabeli írásokból kiderült, hogy óriási közösségek segítették a papír logok kézi értékelését ...

A mai versenyzők számára mindebből az összeköttetések létesítésének az öröme maradt. Élvezzük hát közösen az elődeinknek kijáró tiszteletadás mellett!
Posted by HA2EQD
on 2013 Dec. 08 : 16:53
Hozzászólás: 80
Gratulálok Tamásnak a fenti versenyen elért eredményéhez!

Alaposan átnéztem a HA5PT-SH5 által generált statisztikát is, szép munka.
Látom a Club Logos felületen, hogy a szlotok száma (challenge) is jó nagyot ugrott nála.
Én nem gondoltam volna, hogy (szinte csak) keresgéléssel,
ilyen hatékonyan lehet dolgozni. Pedig magam is ezt teszem ezeken a versenyeken, de messze nem ekkora rátával.

S bár ez utóbbi fordulóval alig-alig foglalkoztam,
komolyabban el kéne' gondolkodjak ezen a CW-skimmer dolgon...
Posted by ha5pt
on 2014 Máj. 03 : 10:10
Hozzászólás: 1007
A CQ Magazin WW verseny-honlapon megjelentek a végeredmények: http://www.cqww.com/scorescw.htmHA5X operátorai nem rontottak olyan összeköttetést, amivel vesztettek volna zónát és DXCC körzetet. A teljes hibaarányuk nekik lett volna a legalacsonyabb, 2.1%, hogyha a kérelmezett pontszámot a legfrissebb szorzó adatbázis alapján számolták volna ki. Valószínű, hogy ennek a frissítése maradt el, emiatt lett a végső hibaarány 5.9%. Ez csak egy apró technikai beállítás kérdése volt, mindenképpen HA8MT, HA7RY és HA5X operációja volt a legpontosabb. Zoli csapata lett a legsikeresebb, a kimagasló eredményük nagyon pontos operációval párosult!

Érdekes olvasni valók: http://www.cqww.com/results.htm
Posted by HA7RY
on 2014 Máj. 03 : 11:06
Hozzászólás: 16
Érdekes volt ez az elemzés.
Tanulságos.
7t-ről is
73, ry
Posted by ha5pt
on 2014 Máj. 04 : 16:06
Hozzászólás: 1007
Most látom, hogy HA5X esetén a következtetésem nem volt helyes. Hogyha a szorzó adatbázis lett volna hibás, biztosan nem maradt volna azonos a kérelmezett és elfogadott zóna és a DXCC körzetek száma. A 2.1% hibás összeköttetés nagy része 3 pontos DX és nem 1 pontos európai összeköttetés volt, emiatt csökkent az elfogadott pontszám 5.9%-ot.

KL7RA rendkívül alacsony hibaaránya mindenképpen elismerést érdemel! Viszont a többieknél sincs ok aggodalomra. Különösen HG3R/HA3NU Laci előtt emelem meg a kalapomat, aki SO2R állomáson nagyon szép eredményt ért el. 45 órán keresztül két rádióval forgalmazni óriási koncentráció képességet igényel, a 2.8% hibaarány tőle nagyon szép eredmény volt.

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
I don't like using 100% on a table cell when I have a pixel width defined in the other cell so rather than defining the 100% I just hide a large div at the bottom to push out the edge. I don't like using 100% on a table cell when I have a pixel width defined in the other cell so rather than defining the 100% I just hide a large div at the bottom to push out the edge.