Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]
Online
vendég: 23, tag: 0 ...

legtöbb 129
(tag: 0, vendég: 129) - 2015 Sze. 23 : 18:34

Tagok: 91
Legújabb tag: Bundee90
Dátum / Idő
 
RSS hírforrások
Hozzászólások átvehetőek ezen rss hírforrások használatával.
rss1.0
rss2.0
rdf
Credits
Cloud Image Taken by Dave Wicks.

©2017 HA5HRK Minden jog fenntartva
Моско́вское вре́мя = UTC + 4. Megszűnt az óraállítás?
Társalgó     HRKAdmin     2013 Március 24 Vasárnap - 20:53:10


A minap nézegettem a http://www.ha5mrc.hu/ kezdőlapját (kellemes látvány az egeret sétáltatni a világtérképen), valamint - továbbra is csupán kedvtelésből - böngésztem a http://time100.ru/ és a http://www.worldtimeserver.com/ oldalain. Némi meglepetést okozott számomra a moszkvai oldal, mivel így hozza: Moszkva = UTC + 4 óra. (+3-ra emlékeztem, mivel a suliban tanultuk: Budapest + 2 óra.) Tovább keresgélve találtam a Wikitravel.org időzónákat ismertető szócikkét, amely még fokozta a bizonytalanságomat; Oroszországra vonatkozóan is megkülönbözteti a téli és a nyári időszámítást. Ismerősöknek írott érdeklődéseimre az alábbi válaszok érkeztek.
"Oroszországban 2 éve a volt nyári időszámítás szerinti idő van folyamatosan. Azaz 2011 márciusában állították utoljára át az időt. Tehát most 3 óra különbség van a moszkvai és a budapesti idő között, mivel nálatok még téli időszámítás van. Itt a mostani vélemények egymástól eltérőek: hogy inkább a volt téli legyen állandóan, egy résznek a nyári a szimpatikusabb, egy rész pedig azt szeretné, ha megint váltogatnák." (L. Zoltán, Kazahsztán)
HG9IEG Gábor az angol Wikipedia.org vonatkozó szócikkét javasolta megtekinteni; abból idézek: "On 27 March 2011, Muscovites set their clocks forward for a final time, effectively observing MSD, or UTC+4, permanently."
HG7JNA Albertet idézem: "A Hotbird műholdon fogható orosz nyelvű tv-adásokra rá vagyok állva, tehát március 31-én (idén ez az utolsó márciusi vasárnap) a kérdés eldönthető. Addig is ajánlok egy érdekes próbát. Menj rá a Ragyio Majak oldalra. A jobb felső sarokban van egy digitális időkijelzés. Ha vársz, akkor rövid időn belül átáll CET-re."
Március 31-én s azt követően bizonyára CEST-re vált majd; így logikus. (Gondolom, hogy a látogató IP-címét veszi figyelembe. Itt jut eszembe pl. a speedtest.net; itthonról tekintve kezdetnek Magyarország vázlatos térképét rajzolja fel.)

Beküldte HA9RR
Hozzászólás
Posted by HA9RR
on 2013 Már. 26 : 16:46
Hozzászólás: 183
Posted by L. Zoltán (Kazahsztán)

http://news.rambler.ru/18277810/

Ez a moszkvai idővel kapcsolatos legújabb hír, tehát marad a folyamatos nyári időszámítás Oroszországban.
Posted by HA9RR
on 2017 Már. 02 : 16:45
Hozzászólás: 183

Időközben (2014-ben)ismét csavartak egyet: UTC + 3

https://hu.wikipedia.org/wiki/Moszkvai_id%C5%91
ahol az alábbi megjegyzés már törlendő, mivel a wiki szerkesztői elvégezték a módosítást:
(Megjegyés: az európai időzónákat bemutató ábra aláírása még a korábbi állapotot tükrözi. Ki kellene javítani.)
Posted by HA9RR
on 2018 Aug. 30 : 16:54
Hozzászólás: 183

Hoppá!: vége az óraátállításoknak?

https://minap.hu/cikkek/hoppa-vege-az-oraatallitasoknak
Posted by HA9RR
on 2019 Már. 26 : 20:30
Hozzászólás: 183

Az Európai Parlament támogatja az óraátállítás megszüntetését

Ha már mindenképpen állandósítás, akkor az a téli legyen! Az a természetes. Állandó nyári esetén úgy járnánk mi is, mint az oroszok 2011 és '14 között.
Posted by ha5pt
on 2019 Már. 27 : 05:43
Hozzászólás: 1007
Kár ...
Ez a döntés érthető volna a trópusi égöv országaiban, de a mérsékelt és különösen a sarki égöv országaiban az évente kétszer állított időzóna segített az ottélőknek az egyenletesebb napi életritmus kialakításában:Szerintem az átállítás ellen voksolók nagy részének fogalma sincs mi ellen szavazott. Nagy kár így elrontani a bölcs és harmonizált gyakorlatot az európai kontinensen.
Posted by HA9RR
on 2019 Már. 27 : 16:05
Hozzászólás: 183

Ugyanaz az MTI-jelentés egy másik hírportálon, ugyanazon a napon:
Támogatásáról biztosította az évenkénti kétszeri óraátállítás gyakorlatának 2021. évi eltörlését az EP Más hírek szerint az egész folyamatot kezdeményező finnek a nyári időszámítást preferálják.

Úgy tűnik, itt is, mint életünk számos más területén, nem igazi szakértők, hanem politikusok döntöttek.
"Szerintem az átállítás ellen voksolók nagy részének fogalma sincs, mi ellen szavazott." Itt jut eszembe: Brexit - a kb. 52%-ot sikerült alaposan megvezetniük; vélhető, a szavazók eme nagy részének fogalma sem volt, hogy mire voksolt. (Csupán emlékeztetőül: a UK az Európai Gazdasági Közösség oszlopos tagja volt 1973-tól kezdődően.)

Kapcsolatos kérdés: merre tekernek a rádióvezérelt (DCF77) órák azon a nevezetes őszi éjszakán (az idén október 27-én, CEST 03.00-kor)? 1 órányit hátra, vagy 11-et előre?
Posted by ha5pt
on 2019 Már. 31 : 21:43
Hozzászólás: 1007
Örültem a mai óraátállításnak és élvezni fogom a nyári időszámítást a következő hónapokban. Az őszi visszaállást is várni szoktam, végre télen a reggeli időszak világosban indult nekem is és velem együtt a lakosság döntő többségének.
A téli idősszámítás hatására három és négy között kel majd a nap nyári reggeleken. De kinek is? Nyáron már nyolckor besötétedik. A nyári időszámítás hatására télen nyolc és kilenc óra között kel majd a nap. A normál ritmusunk szerint a reggeli munkakezdésre is sötétben indulunk és a munka végén is sötétben megyünk haza. Nyomasztó lesz a sötét szabadidő télen, megnő majd a depressziós betegségben szenvedők száma. Egyik választás sem lesz jó szerintem, a lakosság döntő része vissza fogja kívánni a mostani állapotot.
Ki fogom bírni ennek fölösleges döntésnek a hatását, csak sajnálni fogom, hogy esélytelen lesz a visszaállítása a jelenlegi ideális állapotnak.
Posted by HA9RR
on 2019 Ápr. 01 : 19:49
Hozzászólás: 183

Óraállítás Görgess le; beágyazott írások, vegyes vélemények egy (+2) megyei hírportálon.
Szerintem, ha valaki már csütörtök reggeltől vasárnap reggelig - naponta 1/4-1/4 órával növekvő korábbi keléssel - készül, annak nem jelenthet gondot a tavaszi átállás, nem jelenthet gondot a hétfői felkelés. No persze ki az, aki vasárnap reggel - a szükségeshez képest - 1 órával korábban felkel?
Ősszel (2021-ben is) célszerű visszaállni a télire (állandó télire), az a természetes. Itt jut eszembe a csillagászati dél: amikor a nap a legmagasabban jár, akkor mutassanak az óraszerkezetek delet. Ez persze jórészt csak + - eltérésekkel teljesíthető. Néhány távoli ország vélhetően ezért alkalmaz úgymond feles időzónát. Időzónák Földünkön. Lásd még: Földrajzi Világatlasz, Cartographia Kiadó, remek color.
Lásd továbbá az orosz példát, görgess itt fel. Ide tartozik, hogy az egész folyamatot finnek kezdeményezték azzal, hogy már ez évtől kezdődően állandó nyárit javasoltak. Ezzel szemben időközben alaposan átgondolták; mint azt az MTI írta márciusban: "Többek között Belgium, Ciprus, Franciaország, Lengyelország, Magyarország és Portugália a nyári, Dánia, Finnország és Hollandia viszont a téli időszámításra való átállást támogatja." (A kiemelés tőlem.)
"Éljen a téli időszámítás!" - HA0LR
Némi meglepik kattra: rajzos fotós fotós-2

Kapcsolatos infó.
Egy hazai, de 100%-ban külföldi tulajdonú, hárombetűs bank hosszú éveken át a UTC + 11 időzónát alkalmazta, pl. a hivatalos levelezésben (már múlt idő). Számukra bizonyára fontosak (voltak) azok a kis földterületek - no meg a Csendes-óceán.

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
I don't like using 100% on a table cell when I have a pixel width defined in the other cell so rather than defining the 100% I just hide a large div at the bottom to push out the edge. I don't like using 100% on a table cell when I have a pixel width defined in the other cell so rather than defining the 100% I just hide a large div at the bottom to push out the edge.