Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]
Online
vendég: 13, tag: 0 ...

legtöbb 129
(tag: 0, vendég: 129) - 2015 Sze. 23 : 18:34

Tagok: 91
Legújabb tag: Bundee90
Dátum / Idő
 
RSS hírforrások
Hozzászólások átvehetőek ezen rss hírforrások használatával.
rss1.0
rss2.0
rdf
Credits
Cloud Image Taken by Dave Wicks.

©2017 HA5HRK Minden jog fenntartva
Pozitív változás a MRASZ Központi QSL iroda működési rendjében
Admin     HRKAdmin     2012 Február 22 Szerda - 21:53:03


Kedves klubtársak!
 
2012. február 9-i dátummal megjelent a MRASZ honlapján a QSL iroda új működési rendje:
 
Nyugodtan állíthatom, áttörés történt, és mostantól a nem tagok számára is elérhetők ugyanazok a szolgáltatások ugyanolyan térítés mellett, mint a MRASZ tagok illetve pártoló tagok számára. Fenti dokumentum vonatkozó mondata:
 
"2.3 A QSL iroda használatára nem jogosult (nem tag és nem pártoló) rádióamatőrök számára a lapok kezelését évente a tagdíjfizetés rendjében meghatározott személyi díjjal, pártolói hozzájárulással megegyező összegű befizetést követően a tárgyév december 31-ig a QSL iroda vállalja. [...]"
 
Szerintem elfogadható, áttekinthető módon, szabályozásra került a többi maradék lap kezelése is:
 
"2.4 A használatra nem jogosultak lapjait egy évig meg kell őrizni, azt követően a lapokat az iroda megsemmisíti."
 
Beküldte ha5se
Hozzászólás
Posted by HA5X
on 2012 Feb. 23 : 10:12
Hozzászólás: 45
Nagyon örülök a kedvező változásnak. Úgy emlékszem, korábban is nagyjából ugyanígy működött a rendszer, csak a díjak voltak "kissé" alacsonyabbak. A 9000 Ft bizony nem jelképes összeg, aki csak évi pár QSO-t csinál, az már a 6000 Ft körüli egykori díjat is sokallotta és így nem élt a lehetőséggel. Ha már biznisz, akkor talán el lehetne gondolkodni azon, hogy esetleg díjcsomagok legyenek, vagy több embertől beszedni fejenként kisebb díjat vagy hasonló. De a lényeg, hogy a változás pozitív, reméljük, tényleg tükröz egyfajta szemléletváltást.


A korrektség kedvéért megjegyzem, hogy az RSGB is változásokat határozott el a nem-tagok bejövő QSL-lapjainak továbbításával kapcsolatban. 2012-től már csak az RSGB tagok, továbbá a csupán QSL-fogadási szolgáltatásra előfizetők kaphatják meg beérkező lapjaikat. A receive-only előfizetés éves díja 12 GBP (jelenleg kb 4000 Ft), amiből több éves előfizetés esetén jár valamelyes kedvezmény, illetve jelentősebb, évi 4 font engedmény, ha csoportos fizetési meghagyással (direct debit) fizeted a díjat. Épp tegnap kaptam levelet az RSGB-től, hogy áprilisban emelik majd le tőlem a 8 fontot.

Az RSGB-díj mind reál- mind nominálértékben jóval alacsonyabb, persze ehhez hozzá kell adni, hogy a beérkező QSL-ek hozzád való postázásának költségei ehhez még hozzáadódnak, illetve hogy aki ilyen módon használja az irodát, az csak fogadni tudja a lapokat, küldeni nem.

A MRASZ-díj ennél valamivel többet ad azáltal, hogy a kimenő lapokat is kezelik (a belföldieket ingyen, a külföldieket pénzért), illetve a QSL-ügyintézők földrajzilag vannak kijelölve, tehát előfordulhat olyan eset és élethelyzet, hogy a lapjaid elhozása már nem jár számodra mérhető pluszköltséggel. Mégis, a 9000 Ft sokak számára elrettentő lesz, így gyakorlatilag csak azok számára lesz ez megoldás, akik kifejezetten elvi okokból nem lettek tagegyesületen keresztüli tagok avagy pártolók, de amúgy aktívan, sokat rádióznak és szeretnék megkapni a lapjaikat, és akiknek ez a summa nem fog hiányozni valamelyik havi gázszámlából. Ennek ellenére, a változás pozitív.
Posted by ha5pt
on 2012 Feb. 23 : 14:19
Hozzászólás: 1007
Helyesnek tartom, hogy a MRASZ elnöksége a MRASZ tagságot nem igénylők számára megoldást talált a QSL irodaszolgáltatásnak az igénybevételére.

Számomra ez elfogadható, anyagilag támogatom az irodát és elfogadom a beérkező QSL lapjaimat. Mivel 200%-ban küldök elektronikusan, a lapküldési szokásaimon nem hiszem, hogy ez jelentősen változtatni fog. Nem szeretném a kapott lapokat regisztrálni és megválaszolni továbbra sem. De megtisztelem a küldőt azzal, hogy a lapja nem a megsemmisítőben végzi, a feldolgozásban dolgozókat meg azzal, hogy az irodai költségekhez hozzájárulok.
Posted by ha5uy
on 2012 Feb. 24 : 21:50
Hozzászólás: 130
Szerintem is jó irányban történt változás.
Posted by ha5se
on 2013 Feb. 05 : 12:29
Hozzászólás: 32
Az idei évre újra aktuális a QSL iroda használati díj befizetése, ami lehetséges MRASZ tagság nélkül is.
Amint azt Mártitól megtudtam, 2013-ra 11.000 Ft a személyi díj.

Az aktuális hivatkozások:
http://ha5fq.ha5khc.hu/bp-qsl/ugyint.htm
http://www.mrasz.hu/qsl%20iroda/2012/QSL%20iroda%20mukodesi%20szabalyzat-20120610.doc

Megjegyzem, hogy kicsit csalódott voltam, hogy tavaly a gyakorlatban olyan kevesen használták ki ezt a lehetőséget, azok után, hogy milyan sokan hiányolták azt különböző fórumokon jegyzett szenvedélyes hangú hozzászólásaikban... Lehet persze, hogy a február közepi közzététel idejére aki nagyon akarta, az inkább lenyelte a "békát" és már befizette tagsággal együtt...
Posted by ha5pt
on 2013 Feb. 06 : 05:49
Hozzászólás: 1007
Kb. 200 lapot kaptam tavaly irodán keresztül és egyet sem küldtem. Az irodahasználatért általam befizetett éves díj biztosan jól hasznosult tavaly az alacsony lapforgalom ellenére.


Idén maradok a hagyományos LoTW és eQSL igazolási formáknál. Aki papírlapot szeretne mégis, a postával érkező lapját postán keresztül megválaszolom.
Posted by ha5se
on 2013 Feb. 08 : 00:16
Hozzászólás: 32
Tomitól eltérően, én hasznosnak ítélem az irodahasználatot. Idén is befizettem a QSL iroda támogatást, és javaslom mindenkinek, aki valamennyire is aktív és hajlandó lapot is küldeni, hogy csatlakozzon.

Szerintem Tominak is van az irodában egy csomó régebbi lapja, csak ki kellene válogatni. De szerintem ez nem annyira darabszámról, mint inkább elvekről szól.


HA5SE 5B/HA5SE
QSO 10339 3865
papírQSL 424 435 (irodán érkezett)
OQRS -0 25 (lapot kért)
eQSL 3047 1193
LOTW 4639 970


Az itthoni hívójelemről is kért papír lapot, irodán keresztül kérve, az elektronikus igazolások 10%-a - ez azért még nem teljes kihalás, több mint 400 egy év alatt. A ciprusi aktivitásról az elektronikus igazolások 50%-a kért az irodán át küldött papír lappal - ez pedig egyáltalán nem elhanyagolható arány.
Posted by ha5pt
on 2013 Feb. 08 : 06:35
Hozzászólás: 1007
Mindenképpen pozitív változás volt tavaly, hogy MRASZ tagság nélkül elérhetővé vált a hazai QSL irodai szolgáltatás mindenki számára. Az is pozitív, hogy idén ez nem szünt meg.

A párszáz tavalyi irodai QSL lapom Jenciével azonos arányú az aktivitásomhoz képest . Tehát a kérdés mindenki számára úgy merül föl, hogy az összeköttetéseinek a 3-5%-át kitevő irodai QSL lapjainak az átvételéért hajlandó-e a tagsági díjjal azonos irodai használati díjat megfizetni.

Számomra ez nem éri meg, Jenci számára megéri.

Az IARU azt ajánlja a tagszervezeteinek, hogy önköltséges alapon juttassa el a bejövő QSL lapokat a tagsággal nem rendelkező amatőröknek. Ez az ajánlás sok helyen postai továbbítás önköltségét jelenti, de semmiképpen sem felel meg a teljes tagdíj megfizetését elváró magyar szabályozásnak.

Tehát a tavalyi pozitív változás egy minimális elmozdulás volt ebbe az irányba. Könnyen lehet, hogy mire átveszi az IARU magyar tagszervezete az ajánlást, egyetlen QSL lap sem marad, amit továbbítani tudna.
Posted by ha5se
on 2013 Feb. 08 : 11:57
Hozzászólás: 32
Szerintem Tamás számítása erősen túlegyszerűsített, éppen csak a lényeget fedi el.

Tekintve, hogy én sem gyűjtöm a lapokat, számomra az a lényeg, hogy értesüljek arról, ha valaki kér tőlem. Lényegében úgy veszem, hogy egy postafiókért fizetek. Fontosnak tartom, hogy az összes indokolt (nem ismételt) QSL kérést 100%-ban teljesítsem, olyan módon, ahogy ezt a partner igényli, legyen az elektronikus vagy papír.

A fenti összeköttetéseket 14 hónap alatt létesítettem, alig több mint egy év (szeptember óta nincs antennám) - erre vetítem az éves támogatói díjat.

Irodába küldettem ezekről az összeköttetésekről a GlobalQSL-ről kb. 900 lapot - ennek összköltsége (nyomtatás, posta) kb. 27.000Ft volt. Ehhez jön a budapesti QSL iroda támogatási díja, tavalyra 9.000Ft. Persze megspórolhattam volna ezt a 9eFt-t, ez automatikusan magával hozta volna a 27eFt megspórolását is (nagyrészt) - de hát akkor persze a mosdóvízzel együtt kiöntöttem volna a gyereket is...

A QSL iroda önköltségét a postai küldésre redukálni igen nagyvonalú beállítás. Ha bemegyek a lapjaimért, és nem küldök rajtuk keresztül, akkor ezek szerint ingyenes kellene hogy legyen. Ezzel szemben nyilván sem a helység, sem a villany, sem a fűtés nincs ingyen napjainkban. És a válogatást végzőktől sem sajnálnék egy kis tiszteletdíjat. Megjegyezném, hogy az elektronikus lehetőségekre (eQSL, Clublog) is befizettem a 9eFt-nak több mint felét támogatásként, és amennyire tudom, Tamás is megtette - a professzionális használatot ott sem várom el ingyen.

Azt, hogy mennyi a tényleges irodai fenntartási költség, nem tudjuk. Megmondom őszintén, nem is szeretném az irodavezetőket ilyen, tényeken (és nem becslésen) alapuló beszámoló készítésére köteleztetni - nyilván nagyon útálnák, és van enélkül is elég dolguk. Az éves díj kevés lapra vetítve relatíve sok - míg a nagyon aktív állomások számára nyilván kedvezőbb, mint a lapszámra vetítve lenne. Ugyanolyan ez, mint az autópálya díj - a km szerinti elszámolás bizonyára igazságosabb, bár persze sokkal többe is kerül, és ott is van aki jól (az üzemeltető pl. biztosan nagyon jól), és van olyan is aki rosszul jár, az átalányhoz viszonyítva.
Posted by ha5pt
on 2013 Feb. 08 : 15:31
Hozzászólás: 1007
A tavalyi irodahasználatra való előfizetésnek az volt a lényege a számomra, hogy megismertem a nagyságrendjét az irodán keresztül érkező lapoknak. Ez olyan alacsony szintűre zsugorodott 2012-re, hogy megerősített abban a döntésemben, hogy az elektronikus alternatívákat folytassam.
Posted by ha5se
on 2013 Nov. 01 : 21:07
Hozzászólás: 32
Emlékeztető: a következő (2004-es) évre újra aktuális a QSL iroda használati díj befizetése, ami lehetséges MRASZ tagság nélkül is.
Amint azt Mártitól megtudtam, 2014-re ismét 11.000 Ft a személyi díj.
A befizetési határidő, azt hiszem, 2013 november 1 (?).

Az aktuális hivatkozások:
http://ha5fq.ha5khc.hu/bp-qsl/ugyint.htm
http://www.mrasz.hu/qsl%20iroda/2012/QSL%20iroda%20mukodesi%20szabalyzat-20120610.doc
Posted by ha5se
on 2014 Okt. 16 : 14:41
Hozzászólás: 32
Emlékeztető: a következő (2015-ös) évre újra aktuális a QSL iroda használati díj befizetése, ami lehetséges MRASZ tagság nélkül is.
Amint azt Mártitól megtudtam, 2015-re 12.000 Ft a személyi díj.

Az aktuális hivatkozások:
http://ha5fq.ha5khc.hu/bp-qsl/ugyint.htm
http://www.mrasz.hu/qsl%20iroda/2013/QSL%20iroda%20mukodesi%20szabalyzat-20130202.rtf

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
I don't like using 100% on a table cell when I have a pixel width defined in the other cell so rather than defining the 100% I just hide a large div at the bottom to push out the edge. I don't like using 100% on a table cell when I have a pixel width defined in the other cell so rather than defining the 100% I just hide a large div at the bottom to push out the edge.