Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]
Online
vendég: 14, tag: 0 ...

legtöbb 129
(tag: 0, vendég: 129) - 2015 Sze. 23 : 18:34

Tagok: 89
Legújabb tag: inczedy
Dátum / Idő
 
RSS hírforrások
Hozzászólások átvehetőek ezen rss hírforrások használatával.
rss1.0
rss2.0
rdf
Credits
Cloud Image Taken by Dave Wicks.

©2017 HA5HRK Minden jog fenntartva
Magyarok a Marson
Társalgó     HRKAdmin     2011 Május 14 Szombat - 08:24:07

 szervezőkHarminchárom diákcsapat méri össze tudását a mai Mars Küldetés során. Az általuk készített mars-járó robotoknak nagyfokú önállósággal kell rendelkeznie, hogy a 15 másodperces késéssel érkező rádióparancsok ellenére sikerrel tájékozódjanak a Mars felszínén és megküzdjenek egymással.
  • Beküldte ha5pt
Hozzászólás
Posted by ha5pt
on 2011 Máj. 16 : 00:26
Hozzászólás: 1007
Tegnap eljutottam a kiskunhalasi Marsra magam is. Nagyszerű élmény volt látni a száz versenyző sok hónapos felkészülési időszak utáni erőpróbáját.A különleges rádió távirányítású járművek játékát mindenki nagyon komolyan vette. Az idén ötödik alkalommal szervezett versenyben nagy kihívást jelentett a "világ megmentésére" irányuló küldetés megoldása. Az elmúlt évek játékainak tudományos összefoglalóit itt olvashatjátok:

http://www.lpi.usra.edu/meetings/lpsc2009/pdf/2519.pdf
http://www.lpi.usra.edu/meetings/lpsc2010/pdf/2649.pdf
http://www.lpi.usra.edu/meetings/lpsc2011/pdf/2014.pdf

A cikkek szerzői a "Magyarok a Marson" verseny szervezői a kép bal oldalán Sipos Attila (HA8SA), jobb oldalon Vizi Pál:A tornaterem plafonjára elhelyezett kamera által közvetített Mars felszín képe tizenöt másodperces késleltetéssel érkezik az űrközpontba, ahol gyorsan meg kell hozni a döntést a robot következő teendőiről, hogy aztán a parancsot önállóan végrehajthassa:A csapatok már péntek délután megérkeztek Kiskunhalasra, hogy a szombati versenyre véglegesíthessék a robotokat és szoftvereiket. A versenyfordulók között is folytatott fejlesztői munka során nyeri el egyre tökéletesebb formáját a jármű és vezérlőprogramja:
A robotok profi rádiókapcsolatai mellett amatőrtalálkozót is tartottunk. Attilán kívül találkoztam még HA8UT Pistával és odaadhattam nekik ZA3HA QSL lapjait. A novemberi expedíciónk első tíz összeköttetésében voltak mindketten ... nem mindennapi érzés volt ilyen marsi körülmények között találkozni velük ismét.


Az idei Mars Küldetés: "a világ megmentése"
Posted by HA5OB
on 2011 Máj. 16 : 11:40
Hozzászólás: 154
Jó olvasni ilyen híreket.

73 , Zoli

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
I don't like using 100% on a table cell when I have a pixel width defined in the other cell so rather than defining the 100% I just hide a large div at the bottom to push out the edge. I don't like using 100% on a table cell when I have a pixel width defined in the other cell so rather than defining the 100% I just hide a large div at the bottom to push out the edge.